Belediye otobüsüyle Kozyatağı-Mecidiyeköy arasında yolculuk yapanlar İstanbul’un en stressiz insanları. Zira 129K İETT şoförü Yaşar Özalp tıpkı bir terapist gibi. Özalp, yolcularını ayakta karşılayarak herkese tek tek “hoş geldiniz” diyor. Ve güzel temennilerle yolcularını otobüsten uğurluyor.
İstanbul trafiğinde bir yerden bir yere gitmenin hele de otobüsle gitmenin ne kadar sıkıcı ve zor olduğunu söylememize gerek yok. Ama 129K yolcuları bu yoğun saatleri huzurlu ve sakin bir akşam yolculuğu şeklinde yaşıyor. Onlara bu huzuru yaşatan ise İETT otobüs şoförü “Hoş geldin Yaşar”. Yolcuları ona bu ismi takmış. Çünkü 42 yaşındaki Sinoplu Yaşar Özalp yaklaşık 10 yıldır istisnasız her yolcusunu “Hoş geldiniz efendim.” diyerek karşılıyor, onlarla tokalaşıyor, hatta halini vaktini soruyor. İndirirken de “İnmek isteyenlere en güzel akşamlar, iyi istirahatler, mutlu hafta sonları, Allah’a emanet olun.” temennileri ile uğurluyor. Çünkü yaptığı işi haddinden fazla seviyor. “Bir mağazaya ya da lokantaya girdiğinizde nasıl bir nezaket ve sıcak tavırlarla müşteriler karşılanıyorsa ben de yolcularımı öyle karşılıyorum.” diyecek kadar da işinin kutsallığına inanıyor. Onun ‘hoş geldiniz’ söylemini ilk kez duyanlar, büyük bir şaşkınlık yaşasa da sonrasında onlar da tebessüm ediyor.
Kozyatağı-Mecidiyeköy arasında akşam saatlerindeki seferlerde görev alan Yaşar Bey’in nezaketini duyanlar, İETT’ye dilekçe vererek kendi hatlarında çalışmasını talep etmiş. İdare, ‘Hoş geldin Yaşar’a teşekkürname vermiş. Bir de “Yardım et de diğer arkadaşların da senin gibi olsun.” demişler ama nerede... Yaşar Bey’i beklerken görüştüğümüz şoför arkadaşları çok da sıcak bakmıyorlar bu fikre. Kimisi eski köye yeni adet getirdi diyor, kimisi ‘yapı meselesi, ben asla yapamam’, kimisi de ‘tanımadığım, bilmediğim insanlara niye selam vereyim, niye hoş geldiniz diyeyim ki?’ diye tepki gösteriyor. Yaşar Bey ise arkadaşlarına “Vatandaş benimle niye kavga etmiyor? Çünkü ne ekersen onu biçersin.” yanıtını veriyor. İETT Anadolu Garajı İşletme Şube Müdürü Nihat Kömerik ise “Yaşar Bey’in çalışmasından çok memnunuz. Diğer şoförlerimiz kötü değil; ama onun seviyesine çekeriz inşallah. Çok kibar, beyefendi ve pozitif bir insan. Yolcular “Biz böyle şoför görmedik” diyorlar.” açıklamasında bulunuyor.
Yalakalık yaptığımı düşünüyorlar
İlk defa binenler bu adam kafayı yemiş diyor. Bazıları alkollü olduğumu düşünüyor. Bazıları da kamera şakası zannedip, otobüste kamera arıyor. Oysa bu benim hem insanlık hem de Müslümanlık görevim. İETT’den emekli bir arkadaş gelip yanıma “9 bin çalışan içerisinde bir cins sen misin?” diye tepki gösterdi. Çok üzüldüm. Oysa bu benim insani görevim.
Yolcuları ben sakinleştiriyorum
Ben kendime nasıl davranılmasını istiyorsam, insanlara da öyle davranıyorum. Yaptığım işin en iyisini yapmak durumundayım. Çünkü burada Büyükşehir Belediyesi’ni temsil ediyorum. Davranışlarımla, giyim-kuşamımda en iyisini göstermek durumundayım. Yolcu bana gelir, kızar bağırır. Ama ben hiç tepki göstermem, suyuna giderim.